Over mij

Over mij

Samora

Mijn naam is Samora Jacobs en ik ben werkzaam als coach en de oprichter van mijn coachpraktijk River Blossoms Coaching. Een van de belangrijkste dingen die ik heb geleerd is dat vertrouwen en verbinding met de ander de basis is van alle vooruitgang. Zonder vertrouwen en verbinding is er geen veilig startpunt om te werken aan groei en ontwikkeling. Ik weet van mezelf dat als ik een ander niet vertrouw of weet dat ik op de ander kan rekenen, dat ik mezelf dan ook niet openstel waardoor groei en ontwikkeling niet mogelijk is. Daarom is dit een belangrijk uitgangspunt in mijn werk.

Geluk vinden

Mensen helpen met geluk vinden. Dat klinkt heel abstract en ver weg, maar zit hem vaak in hele concrete dingen. Dat is iets dat je pas gaat zien als je het doorhebt. Dat wil zeggen: veel mensen weten best dat ze niet helemaal happy of op hun plek zijn, maar kunnen er niet goed de vinger op leggen waaraan dat precies ligt.

Wat wil je echt?

Dat is ook mijn ervaring. Als jongere werd ik sterk beïnvloed werd door mensen om me heen. Vaak met de beste bedoelingen. Zo maakte ik veel keuzes op basis van wat ik dacht dat anderen van mij verwachtten en niet op basis van wat ik echt wilde. Ik studeerde omdat dat van mij werd verwacht en zo ging ik werk doen om die reden. Maar: wat wilde ik echt? Niet alleen is het lastig niet te voldoen aan de verwachtingen van anderen, het is nog lastiger om erachter te komen wat je dan zelf wil en hoe je eigen keuzes je gelukkiger maken. Voor mij voelde het alsof ik niet zo goed wist wat ik deed of waarom, terwijl leeftijdsgenoten het allemaal wel leken te weten. Waarschijnlijk was dat helemaal niet zo. Maar als jongere ervaar je het zo al snel.

Mijn reis

Zelf had ik haast een openbaring toen ik voor het eerst alleen op vakantie ging. Voor mij was het niet alleen een reis in letterlijke zin, maar ook een kennismaking met mezelf. Vooraf gaf dit veel onzekerheid. ‘Wat ga ik dan in mijn eentje doen en red ik mezelf wel?’ Dat soort vragen hielden mij bezig. Het voelde heel spannend en uiteindelijk heel goed. Overgeleverd aan mijn eigen keuzes, voorkeuren en dagindeling. Ver weg van de mensen die verwachtingen van me hadden.


Zonder de verwachtingen van anderen, was ik overgeleverd aan mijn eigen verwachtingen. En wat bleek? Ik was prima in staat mijn eigen verwachtingen in te lossen. Zelf dingen te willen, te doen en te ervaren dat ik daar gelukkig van werd. Ik heb mijn eigen creativiteit ontdekt en mijn vermogen om eigen keuzes te maken en daarnaar te leven. Dat was in de context van die vakantie een kleine stap, maar binnen de context van mijn leven een reuzensprong. Voortaan kwamen mijn eigen verwachtingen en geluk op plek één en dat was goed.

Jeugzorg

Een van de consequenties van mijn ontdekking was werk dat ik deed omdat ik het leuk vond. Niet omdat ik dacht dat het mij een bepaald carrièrepad zou brengen. Werken in de jeugdzorg was een van de betere beslissingen die ik ooit nam. Vol betekenis en inzicht in de problemen en uitdagingen van mensen. Tegelijk is de jeugdzorg groot en veelomvattend, wat beperkingen oplegt aan de mate van individuele begeleiding die mogelijk is. Dezelfde passie die mij naar de jeugdzorg bewoog, bewoog mij later richting mijn praktijk. Hier kan ik de stappen extra zetten voor mensen, die ik zo graag wil zetten.

Ontmoet je ook graag mooie mensen?

Laten we afspreken en een heerlijke koffie of thee gaan drinken. Ik kijk ernaar uit kennis met je te maken.